Den ældste fungerende brugsomdeling i Danmark!

Den ældste fungerende brugsomdeling i Danmark!

Jeg havde en spændende oplevelse i Søndags. Efter at have været til en rigtig behagelig Herrebrunch på Cafe A, endte jeg op i Brumleby, på Østerbro.  Maratonen spærrede det hele, men det lykkes!

For dem der allerede kender dette åndehul i asfaltens jungle så erBrumleby der nok ikke noget nyt i hvad jeg har at fortælle, og måske alligevel! Jeg blev inviteret af Mark til at besøge hans utrolige hjem og det var en oplevelse! Han bor simpelthen i et museum, intet mindre! Jeg legepladsblev så benovet at jeg glemte at tage fotos…..

Da vi sad ude i haven og nød et glas juice kom samtalen helt naturlig hen på disse utrolige boligblokke som Brumleby i sandhed er! Bygget over to gange, to karreer hver gang, står hus-blokkene stadig i deres originale stil. De blev oprindeligt bygget til byens arbejderfamilier og ud fra den overbevisning at befolkningen skulle ud – væk fra København og kolera smitte, ud på landet! Ja, Østerbro var ude på landet, dengang! Med små individuelle køkkenhaver, fælles nyttehaver og altså en brugsomdeling! Og så blev jeg nysgerrig!

Søn af en købmand med en barndom i butikkens baglokaler og siden som buddreng så kendte jeg lidt til branchen. Nok til at sky al detailhandel, som pesten, for resten af mit liv! Jeg glemmer aldrig da jeg begyndte som bydreng. Hvordan min far lige viste mig hvordan man(!) gjorde; Han tog en fyldt petroleums dunk og skubbede den ind under min arm, så en mere under den anden arm, og så lige endnu en dunk i hver hånd! “Sådan” sagde Brugsen_byghan, “så er der balance i det, og så løber du bare lige op på femte sal og afleverer dem til Hansens i nr. 14!” Der var ikke elevatorer i nogen af ejendommene, den gang.  “Og skynd dig så, for nu er det mere end ti minutter siden hun ringede” sagde han, og vendte ryggen til fordi telefonen endnu engang ringede. Jeg kikkede hen på min storebror som grinede smørret til mig og pegede, imedens han sagde, “du skal også have de to grønne trækasser med, med 36 øl i hver, samt de andre varer i de brune papirposer! Jeg har stillet det hele på budcyklen. Det må du selv gøre fremover! Og så er det forøvrigt uretfærdigt at du starter med Fru Hansen, for hun plejer at give en hel femmer i drikkepenge! Husk at stille varerne på hylderne og dunkene skal stå i underskabet i korridoren indtil spisestuen!”

Disse tanker og andre ræsede igennem hoved på mig imedens jeg  helt uskyldigt spurgte, “er det muligt at se lokalerne?”

Mark viste vej over til blokken bagved for enden, hvor lokalerne er. Vi gik op ad trappen og ind i det første lokale. Biblioteket, stod der så fint malet! Stiftet 8 Febr. 1868, udvidet 16 Novmbr 1886.Brugsen_biblioteket

Mark fortalte “Vi har besluttet os for at holde vores indvielse d. 16 November 2016, hvis vi kan nå at blive færdige. For det var på det tidspunkt at Brugsomdelingen startede for 130 år siden. Lokalet her ved siden af var selve butiks lokalet med hovedindgangen. Så kunne man gå videre rundt. Ovenpå fandtes det administrative.Brugsen_butikslokale Med det første værelse, når man kommer op ad trappen, hvor der så sad fire mænd i sorte jakker og uddelte “Dividenter” til brugsforenings medlemmerne, der dannede en lang kø ned af trappen, en gang om måneden. “Her henne er så trappen ned til hør og korn kælderen” sagde Mark og gik ned af trappen.Brugsen_trappen_ned_til_hørkælderen

Jeg gik troligt efter. Lokalerne var forbavsende lyse. De små vinduer rundt om, tillod nok lys ind til at gøre besøget i kælderen næsten hyggeligt! “Derovre, hvor der er en lem ned, må have været til kul og koks, ikke? Vil I også restaurere koks rummet?” Mark svarede “jaaa, neejjj – det tror jeg ikke. Ikke alt kommer til at stå som det var, selvom vi har rigtigt mange af de originale møbler fra den tid!” Mark begyndte at forklare. Alt dette her har kun kunnet lade sig gøre fordi de fik et legat fra Mærsk fonden samt kornkaelder2støtte fra Nationalmuseet til at starte. Ideen er at forretningen skal stå så original som muligt, men også skal fungere! Måske også  lidt som en “convenience store”. Jeg spurgte, selvfølgelig straks med bagtanke på vores eget Godtlivskød projekt, om der eventuelt også ville være køledeske? En slagterforretnings del måske? Det vidstekornkaelder3 Mark så ikke og forklarede at han havde så meget at lave at han næsten ikke havde tid mere og havde været ved at holde op, men var så alligevel glad for at han stadig er med. Når vi nu var i gang med fortrolighederne begyndte jeg så at forklare om hvad det er vi har gang i!

Godt Livs Kød!

Det er sådan at vi er en broget flok af mennesker som lidt efter lidtArnold bliver større, der efterhånden er blevet klar over at vi er hvad vi spiser! Intet nyt under solen! Det er derfor at produkterne fra økologisk landbrug, biodynamisk landbrug osv. bliver mere og mere populære hos forbrugerne på trods af at de er dyrere. Det går noget langsommere på husdyrsiden. Det er blevet lidt bedre. Det er nu muligt at få både grise- og lammekød fra fritgående dyr, men det er også meget dyrere! Det er derimod stadig det gennemtæsket kød fra udpinte malkekøer og alt for unge kalve der er mest af i forretningernes kølebokse. Og til en alt for høj pris, for hvad det er, hvis I spørger mig. Skal man have noget der er bedre skal manHereford_dk næsten betale en bondegård!  Og så var det at ideen kom. Mange deler allerede grøntsags-kasser der bliver kørt ind en gang om ugen og det kunne man jo også gøre med kødet! Og så være sikker på at det kød vi spiser er fra dyr der har haft et godt liv med naturlig foder og uden mishandling! Det er så det vi nu gør her. Log in og vær’ med til at forme en gruppe på f.eks. 10 personer der betaler en tiendedel hver, af opdrættet af en kødkvægs kalv eller en gris eller et lam osv. og modtag kødet vakuumpakket, efter slagtning. Ved at begynde nu bliver det månedlige beløb så forsvindende lille at f.eks. juleindkøbenecuts bliver så meget nemmere, når man når dertil! Ud af vores oprindelige gruppe på lidt over 2000 familier, er rigtigt mange allerede i gang med at dele grøntsags-kasser og forhåbentlig også interesseret i at være med her, ligesom forbavsende mange simpelthen bare er flyttet ud på landet for at dyrke deres egne grønsager! Og faktisk har flere ha. jord end de selv bruger og hvor der godt kunne gå et sponsoret dyr eller to! Giv lyd fra jer! Vores lille enhed af dyrlæge- dyrlægestuderende, agronom og andet (jurist/revisor) har altid tid til at snakke, så tag kontakt med os! Det gælder også dem der allerede er gået i gang med at have deledyr; kvæg o.a. I må også meget gerne udbyde jeres service/dyr her ved os, og det skal ikke koste jer noget! Vi skal bare lige checke at det nu er godt-livs-dyr I har!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *